Netthandel i sportsbransjen vokser kraftig. Pandemien har vært en av grunnene. Folk har de siste to årene prioritert å kjøpe sportsutstyr for hjemlige aktiviteter og nordmenn har blitt bedre kjent med Norge som ferieland. Men er all netthandel like fordelaktig? Og er det egentlig så lurt å kjøpe elsykkel på nett? Her tar vi for oss noen grunnleggende fordeler og ulemper.

FORDELER OG ULEMPER

 • Direkte er billigere

Når du kjøper en elsykkel direkte fra produsentens egen nettside sparer du flere fordyrende mellomledd, vel og merke dersom produsenten kun selger direkte på nett.  Dermed sparer du penger eller får mer for pengene. Hvis produsenten også selger via forhandlere, vil han måtte tilpasse sin utsalgspris på nett til forhandlernes veil. pris. Når du kjøper fra nettsiden til en fysisk butikk er prisen på nett ofte den samme som i butikken. På veien fra produsent til distributør og gjennom butikk har elsykkelen rukket å fordyre seg selv flere ganger. Konklusjonen er at direkte er billigere.

 • Enkelt og effektivt

Internett gjør at du kan sitte hjemme og få full oversikt over hva hele verdensmarkedet kan tilby, hva det koster og når elsykkelen kan leveres. Med noen enkle tastetrykk kan du bestille og få varen levert på døra.

 • Elsykler på lager

Hvis el-sykkelen er på lager kan den som oftest leveres innen få dager. Vær oppmerksom på at det kan ta veldig lang tid dersom elsykkelen ikke er på lager. Uttrykket «kommer snart» betyr som oftest det motsatte, at det tar lang tid før den kommer på lager igjen.

 • Kundeservice

Når du kjøper en elsykkel fra nettsiden til en seriøs produsent vil du også få tilbud om direkte kundeservice. Fordelen med det er åpenbar. Du snakker med folk som har førstehånds kunnskap om produktet. De beste aktørene har også tekniske service partnere i nærheten av der du bor.

 • Velg en pålitelig leverandør av elsykler

For å minimere risikoen for problemer bør du velge nettsteder i Europa og aller helst produsentenes egen nettside. Veien er lang til Asia den dagen du trenger hjelp med en reservedel. Bruk gjerne litt ekstra tid til å bli kjent med nettsiden til den leverandøren du vurderer å kjøpe fra og les omtaler fra andre kunder.

 • Lokal butikk / showroom

Det vanligste ankepunktet mot å kjøpe elsykkel på nett er at man ikke kan prøve sykkelen først. Derfor kan det være smart å velge en leverandør som har butikk eller showroom i Norge eller en ambassadører i nærheten av der du bor som vil låne deg en sykkel for test. Hvis du ikke har verken butikk, showroom eller ambassadør i nærheten må du sørge for at leverandøren tilbyr enkle, raske og rimelige returordninger. En retur bør helst være gratis.

 • Montering av elsykkel

Merk deg hva leverandøren skriver om graden av forhåndsmontering. I de verste tilfellene vi har hørt om kommer elsykkelen i «tusen deler» og du har flaks om alt du trenger er med i leveringen. I de beste tilfellene kommer sykkelen godt pakket inn og ferdig justert for bruk. Bruksanvisning og monteringsverktøy følger ofte med. Du trenger bare å montere forhjul, setepinne og styre. Det bør ikke ta deg mye mer enn 5-10 minutter.

 • Reklamasjoner og garantier

Sørg for at det følger garantier med ditt kjøp og at vilkår er i overenstemmelse med norsk forbruker-lovgivning. Ved en eventuell reklamasjon er det greit å vite at det finnes en eller flere service-partnere i Norge, som på vegne av leverandøren vil hjelpe deg.

 • Unngå å kjøpe katta i sekken

Desto mer informasjon leverandøren gir deg på sin nettside, desto mer kan du stole på at det du mottar stemmer med dine forventninger. Du bør kunne finne informasjon om leverandøren, historikk, produksjon, bilder, samt nøyaktige spesifikasjoner og vekt. Dersom det meste av fokuset er på farger og pris men lite av det overnevnte, da bør varsellampene lyse.

 • Motor

Det finnes mange motorsystemer på markedet. Shimano, Bosch, Yamaha og Fazua er noen av de vanligste. Det oppgis spenning, effekt og batterikapasitet, ladetid og rekkevidde. Det viktigste er ikke hva motoren heter men at elsykkelen har god rekkevidde og at reservedeler er lett tilgjengelig.

 • Vekt

Finner du ikke oppgitt vekt på elsykkelen? Da er den sannsynligvis veldig tung. Med veldig tung mener vi godt over 20 kg. Hos de som lager lette elsykler ( godt under 20 kg ) vil du raskt finne informasjon om vekt. Selv om poenget med elsykkel er at du får assistanse fra en motor, er vekt viktig for at du skal få en elsykkel som er lett å sykle på, som er responsiv og gir en god sykkelopplevelse. Sykkelen bør være så lett at den kan brukes relativt uanstrengt også når batteriet går tomt og så lett at den kan løftes over hindringer.

 • Diagnoseverktøy

I vår digitale verden vil en seriøs elsykkel produsent ha egne diagnoseverktøy eller til og med apper som tilbyr funksjoner for feilsøking, vanlige sykkel-computer funksjoner og kanskje også en funksjon som kan spore din sykkel dersom den blir stjålet.

 • Frakt og tollavgifter for elsykkel

Hos noen leverandører på nett kan det være vanskelig å vite hva prisen inkluderer. Vises prisen i en fremmed valuta? Er den inkludert et annet lands momstariff? Er prisen i det hele tatt inkludert moms? Inngår fraktkostnader og fortollingsgebyrer? Hvis du ikke umiddelbart finner svar på disse spørsmålene bør du være forsiktig. De beste leverandørene oppgir klart og tydelig prisen i norske kroner, inklusive norsk moms og fortollingsgebyrer. Det betyr at du slipper å betale i flere omganger og at sykkelen kan leveres  – uten forsinkelser i tollen eller hos transporten – til din dør.