For mange er det nå topptur-sesongen virkelig starter. Det er på denne tiden man kan få den ultimate kombinasjonen av sol, varme og skiføre i fjordnære fjell. Vi er heldige som har en unik natur rett rundt hjørnet og full tilgang til den uten at det nødvendigvis koster noe. Ikke alle har et sånt privilegium.

Var alt bedre før?

Mange nordmenn og kvinner har gode barndomsminner som handler om naturopplevelser på fjord og i fjell. Tradisjonen med å gå på tur er en sterk norsk identitet. Men kanskje du er blant dem som tenker at alt var bedre før? Den gangen vi brukte enkle midler for fysisk utfoldelse, ikke det utstyrshysteriet vi opplever nå. Kanskje du husker helt tilbake til den tiden man brukte samme sykkel i alle typer terreng og ett par ski for alle forhold.

I dag er det et ekstremt stort utvalg av sportsutstyr for enhver anledning. Utstyret spesialiseres for spesifikke målgrupper, for definerte behov i tiltenkte markeder og dyktige markedsførere skaper behov hos oss som vi ikke visste at vi hadde.

Hvem hadde for eksempel trodd for 20-30 år siden at vi skulle gå lange turer oppover og bortover på et par slalomski? Jo, vi hadde telemarkski og fjellski, men ikke noe i nærheten av de skiene og støvlene vi bruker nå. Selv om mye var bedre før, er ikke all utvikling av det negative slaget og topptur-utstyr er definitivt ikke det.

Ubegrensede muligheter

Toppturskiene våre gir oss nærmest ubegrensede muligheter. Ikke bare kan du gå mer eller mindre rett opp ett fjell. Du kan også kjøre ned i bratt terreng og beherske alle typer snø på en helt annen måte enn med det utstyret vi hadde før. Skiene og utstyret nærmer seg også en vekt som ligner den man hadde på de gode, gamle treskiene med Kandaharbinding. Men det koster! Det er ikke lenger uvanlig at kombinasjonen – superlette toppturski og bindinger – svir av tretti-tusen-kroner.

Men må det være så dyrt? Nei selvfølgelig ikke. Det finnes mye bra på markedet som koster mindre. Det er tross alt naturopplevelsen som teller. Den herlige følelsen av å være ute sammen, beherske elementene i fysisk utfoldelse i vakre omgivelser. God tur!

På jakt etter nye topptur-ski? Vi anbefaler verdens mest bærekraftige ski fra earlybird! Les mer i vår presentasjon av merket og bestill på earlybirdskis.com.