For noen år siden, den gangen DBS var det ledende sykkelmerket i Norge sa vi at DBS også var markedsleder i Polen. Hva mente vi med det? Vi mente at det ble stjålet veldig mange DBS sykler og at tyven var fra Polen. Det var selvfølgelig en litt forenklet forklaring på et stort problem. Ikke alle stjålne sykler var en DBS og langt fra alle ble stjålet av en polsk statsborger. Men ingenting har blitt bedre. Nå noen år senere stjeles det sykler som aldri før. Kanskje du også har opplevd å få din sykkel stjålet?

Dyre el-sykler er attraktive

Prisene på sykler har steget kraftig i løpet av corona-pandemien. Sykler som i 2019 kostet 30 tusen kroner, må du nå betale kanskje så mye som 50 tusen for. Det skyldes flere forhold. På grunn av mangel på råvarer og produksjonskapasitet i Asia er det tilgjengeligheten. Samtidig er etterspørselen større enn noen gang, så vi kan trygt si at det er kjøpers marked. Folks mentale terskel for hva de betrakter som en dyr sykkel er også forandret. Før pandemien var det vanlig å tenke at en el-sykkel kostet mellom 10 og 20 tusen kroner. Nå er det helt vanlig at folk kjøper el-sykkel til 30 tusen eller mer. Mange kjøper ofte to i samme slengen. Disse dyre syklene er selvfølgelig attraktive for folk med uærlige hensikter.

Tyver på sykkel-raid

I følge NRK ble det i 2015 anmeldt 15000 stjålne sykler mens tallet i 2020 var 21000. Politiet melder at det i Oslo alene ble anmeldt 5599 stjålne sykler i 2021. I tillegg kommer alle uanmeldte tyverier. «Det kommer mobile vinningskriminelle fra utlandet med hensikt å stjele dyre sykler i Norge. Vi mistenker at disse syklene tas ut av landet, fordi de kan selges videre med høy profitt på det svarte markedet», sier politiinspektør Eirik Skøyeneie i Oslo politidistrikt.

Hvordan unngå å få din sykkel stjålet

Det enkle svaret er å låse sykkelen tenker du kanskje. Men det er ikke så enkelt. Profesjonelle vinningsforbrytere bruker verktøy som lett klipper selv de kraftigste låser. Med boltekuttere og vinkelslipere er veien rask og kort inn i en varebil med utenlandske skilter. Hvis du har en verdifull sykkel kan du spare deg for bryderiet med å kjøpe lås. Ta heller med deg sykkelen inn et sted der den står trygt – i alle fall på natten. Hvis det ikke er praktisk mulig og du må sette den fra deg ute, for eksempel ved et kafe-besøk eller utenfor butikken, så er det selvfølgelig bra med en lås. Men det finnes også sykler med apper som sporer sykkelen din. Ampler Bikes har en sånn app. Den har også en bevegelsessensor som varsler deg om noen rører sykkelen din.

Søk etter sykkelen på finn.no

Om du skulle være så uheldig å bli frastjålet en sykkel kan du være heldig å finne den igjen. Mange av syklene legges nemlig ut på finn.no for videresalg. Søk der de første 2 ukene etter at din sykkel har forsvunnet, så vil du kanskje se den annonsert. Og om du skulle være på jakt etter å kjøpe ny sykkel – spør etter kvittering fra selgeren så du unngår å kjøpe katta i sekken. Hvem vet om den har vært stjålet?