Aktive mennesker vil ut i naturen på fritiden. Syklister søker grusveier, skiløpere jakter urørt snø og joggere har oppdaget gleden ved å løpe i fjellet. Fjelløping er populært av gode grunner.

Fjelløping kalles også skyrunning

Når joggingen foregår høyt til fjells kalles det gjerne sky running, som betyr at man løper i høyder over skyene. Hva gjør fjelløping så populært? Vi vil sprenge grenser, oppdage ny natur og hva er vel mer stimulerende enn å kjenne den deilige fjelluften, drikke vann fra en krystallklar bekk, stoppe på en topp å nyte utsikten eller løpe fra hytte til hytte? Fjelløping er populært av mange grunner.

Emilie Forsberg i Besseggløpet

Hvert år er det 60 000 turister som går Besseggen, en løype som strekker seg langs Gjende-sjøen. Etter å ha tatt båten fra Gjendesheim til Memurubu går man de 14 km tilbake over Besseggen. Det høyeste punktet på turen er 1743 m.o.h. De aller fleste går turen på mellom 6 og 8 timer. Den hittil raskeste tiden ble satt i 2014 og tilhører Tomas Bereket som brukte 1 time og 15 minutter på strekningen som inkluderer 1000 høydemeter. Smak litt på den tiden neste gang du tar turen. Det er en utrolig prestasjon.

I år (18.06.2022) klokket til sammenligning Emilie Forsberg (bilde) inn på 1 time og 33 minutter da hun ble nummer 3 i årets utgave av Besseggløpet. Med den tiden ble den tidligere world cup vinneren og europamesteren i sky running nummer 3 av samtlige deltagere, bare slått av 2 herrer med noen få minutter.

Fjelløping krever en annen løpsteknikk

Løpere snakker mye om «steget». Veldig mye handler om steg og hvordan man setter foten i bakken. I fjelløping er det meste annerledes enn ved løping på bane eller vei. Der stisyklister søker flytstier søkere løpere den samme flyten på de samme stiene. En uslåelig følelse. I fjell som Besseggen kreves det i tillegg styrke og en helt annen form for koordinasjon og konsentrasjon. Et feilsteg kan få fatale konsekvenser. Å gå på tryne i steinura setter sine spor. Spesielt når det går nedover er det utrolig viktig å sette foten på rett sted. Skarpe og glatte steiner kan gjøre stor skade om man trår feil. Men for en følelse det må være å mestre terrenget i fjellet slik de beste gjør.

Prøv fjelløping du også

For de aller fleste handler en fjelltur om å nyte naturen. Men hvis du er glad i å løpe i hjemlige trakter – hvorfor ikke gjøre vandringen fra hytta med fjellstøvler til en raskere og morsommere øvelse men fortsatt nyte naturen? Neste gang du skal på tur i fjellet der du ferierer kan du planlegge en overkommelig rute som inkluderer noen høydedrag eller topper. Bytt ut fjellstøvlene med joggeskoene og den svære ryggsekken med en lett drikkesekk. Om været tillater kan du kle deg lettere også. Kanskje vil du også oppdage hvorfor fjelløping er blitt så populært.

På jakt etter flere måter å holde deg aktiv på? Sjekk ut våre relaterte artikler om fordelene med sykling og toppturer, norsk tradisjon på sitt beste.